Non-fictie boeken, Recensies

123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks

123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks

Luister jij graag naar muziek? Dan weet je dat heel veel songs over liefde (en seks!) gaan. Onderzoekers hebben het geteld. Zij ontdekten dat meer dan de helft van alle muziek liefde of seks als thema heeft.
– Uit: ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks

In dit boek staat alles wat je altijd al wilde weten over verliefdheid, je lichaam, relaties, gender en seks.

Wist je dat:
– Verliefdheid je écht een tijdje blind maakt?
– De mens in vergelijking met dieren een XL-penis heeft?
– Alleen mensen en bonobo’s tongzoenen?
– De oude Egyptenaren al een soort condoom gebruikten?
– De kleur blauw vroeger voor meisjes was en roze voor jongens?

Wil je dit boek inkijken? Neem dan een kijkje onderaan deze recensie.

Wat vind ik van dit boek?

Liefde en seks een onderwerp waar ik als juf van groep 8 niet omheen kan. Het is een onderwerp dat enorm speelt bij de kinderen en waar we over kunnen blijven praten. Ook boeken over dit onderwerp zijn populair onder hen. Ik was dan ook heel benieuwd naar hoe ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks‘ er uit zou zien en hoe het opgebouwd zou zijn.

Laat ik om te beginnen maar vast zeggen dat ik alleen maar lovende woorden over dit boek op heb geschreven. ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks‘ is opgedeeld in acht logische hoofdstukken. De titel van het boek doet vermoeden dat er ‘slechts’ 123 feiten in dit boek vermeld staan, maar een heleboel van deze feiten beschikken ook weer over een extra weetje, dus eigenlijk heb je veel meer dan 123 feiten over liefde en seks in handen.

De hele geschiedenis wordt besproken, beginnend bij de oermens eindigend bij de hedendaagse tijd. Wat ik een groot pluspunt vind is dat er nergens doekjes omheen gewonden worden, de zaken worden verteld en benoemd precies zoals ze zijn. Dat is overigens wel iets wat bij jullie als gezin of school moet passen.

De layout van ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks‘ vormt een mooi geheel, alle kleuren zijn goed op elkaar afgestemd en de illustraties zijn erg duidelijk. Soms hebben de illustraties echt een functie, het beeldend maken van wat er in de tekst beschreven wordt, en soms staan de illustraties er voor het vermaak en laten ze een grapje zien. Ik benoemde net al dat de tekst duidelijk beschreven is. Als leerkracht zijnde vind ik het fijn dat er bepaalde woorden dikgedrukt zijn, dit zijn soms woorden die net even iets meer uitleg en aandacht behoeven.

In ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks‘ wordt er ook ingehaakt op een aantal aspecten die tegenwoordig spelen in de maatschappij. Zo wordt er ingespeeld op social media, internet en sexting, maar staat ook de LGBTQIA+ in de spotlight.

Naar mijn mening is dit boek meer dan gewoon een boek over seks. Het boek is uitermate geschikt om in te zetten in de klas voor de seksuele voorlichting in de bovenbouw van de basisschool, maar ook voor thuis is dit boek goed te gebruiken.

Vind je het als ouder nou lastig om dit onderwerp aan te snijden, geef je zoon/dochter dan eens dit boek cadeau en zeg dat ze het lekker kunnen lezen en als ze vragen hebben dat ze dan bij jou kunnen komen. Zo wordt de drempel lager gelegd en ontstaan er minder snel gênante momenten (zowel voor de ouders als de kinderen).

Benieuwd naar hoe ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks’ er van binnen uitziet? Neem dan eens een kijkje in deze sneakpeak.

Praktische informatie

Titel: 123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks
Auteur: Mathilda Masters
Illustrator: Louize Perideus
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,99

Het boek ‘123 superslimme dingen die je moet weten over liefde en seks‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.