Met het stimuleren van (voor)leesplezier kan niet vroeg genoeg begonnen worden. Om die reden is het cruciaal dat vanaf het eerste moment dat kinderen met boeken en lezen in aanmerking komen, er een positieve connotatie wordt meegegeven. Wil er plezier in (vrij) lezen ontstaan, dan zullen de lessen op een interessante en inspirerende manier gegeven moeten worden.
Pabo Leest
Op dinsdag 20 november 2018 is het de Dag van het Literatuuronderwijs. Op diezelfde dag is ook het symposium Pabo Leest!. Dit symposium wordt gehouden in De Doelen in Rotterdam. Hier worden studenten van pabo-opleidingen geïnformeerd en geïnspireerd over hoe het (voor)leesplezier in het basisonderwijs bevorderd kan worden. Het programma bestaat uit lezingen en workshops, waar studenten kennis en ideeën opdoen om toe te passen in de onderwijspraktijk.
Het thema van de dag is ‘de tijd van je lezen’. Dat gaat bijv. letterlijk over de tijd die er op school is om te lezen, maar ook thuis. Maar ook over hoe lezen verandert door de tijd heen, over invloeden van nieuwe technologieën op het lezen van boeken, en alles wat lezen kinderen nog meer kan brengen. Dit thema zal ook terugkeren in de lezingen en workshops.
Hoe ziet deze dag eruit?
Het programma van het symposium bestaat uit twee plenaire delen; de opening door Jacques Vriens om 10.00 uur en de afsluiting door Kees Broekhof om 15.15 uur, en uit drie keuzesessies.
Tijdens deelsessie 1 kun je kiezen uit de volgende workshops/lezingen:
- Van prentenboek tot gedicht – Jaap Robben
- Een klas vol enthousiaste lezers en schrijvers – Janneke Schotveld (bekend van onder andere de Botje-serie)
- Een interview met Ester Naomi Perquin – Jos van Hest
Tijdens deelsessie 2 kun je kiezen uit de volgende workshops/lezingen:
- Voorleestijd – Een panelgesprek met Yvonne Jagtenberg, Sylvia Vanden Heede en Beau Maton
- Vol van lezen – Martijn Hensgens
- Inspiratie in de klas – Derek Otte
Tijdens deelsessie 3 kun je kiezen uit de volgend workshops/lezingen:
- Schrijver en illustrator in gesprek – Edward van de Vendel en Martijn van der Linden
- Poëzie in de klas – Hans en Monique Hagen
- Prentenboeken om mee aan de slag te gaan – Marieke Nelissen
Deelsessie 2: Voorleestijd
Zoals hierboven te lezen is, zal ik tijdens één van de workshops/lezingen aansluiten. Samen met kinderboekenschrijvers Yvonne Jagtenberg en Sylvia Vanden Heede zal ik in gesprek gaan over voorlezen in de klas. Voorlezen in de klas heeft een positief effect op de taalvaardigheid, de woordenschat en het verhaalbegrip. Gelukkig vinden veel kinderen het heerlijk om voorgelezen te worden.
In dit gesprek gaan wij onder andere in op welke boeken geschikt zijn om voor te lezen en hoe je een hele klas betrekt bij het verhaal.
Kom je ook?
De prijs voor deelname aan Pabo Leest! is slechts € 25,- (incl. btw) en lunch. Tickets zijn individueel te verkrijgen, maar kunnen ook voor grotere groepen worden afgenomen. De kaarten zijn te bestellen via www.paboleest.nl.