Overig

De leerkracht-tag

Op de website van Juf Maike kwam ik afgelopen week deze leerkracht-tag tegen. In deze tag beantwoord ik allerlei leerkracht-achtige vragen.

1. In welke groep geef je les? 
Dit schooljaar geef ik les aan groep 8. De afgelopen jaren heb ik nog veel meer groepen lesgegeven variërend van groep 1/2 tot en met groep 8. Vorig jaar gaf ik voor het eerst fulltime les aan groep 6 en dit jaar dus aan groep 8. Mijn juffenhart ligt echt wel bij de bovenbouw: kleine volwassenen waar je serieuze gesprekken mee kunt voeren, maar die af en toe ook nog heerlijk kind kunnen zijn.

2. Welk vak geef je het liefste?
Eigenlijk vind ik heel veel vakken leuk om te geven, één vak kiezen lukt niet. Dus maak ik een top 3 in willekeurige volgorde:
– Rekenen
– Tekenen/Handvaardigheid
– Voorlezen

3. Welke leerkracht herinner jij je nog?
Eigenlijk herinner ik mij nog best veel leerkrachten van mijn eigen basisschooltijd.
De fijnste herinneringen heb ik aan juf Nancy. Zij was mijn juf in groep 6 en groep 8 op de basisschool. Juf Nancy was een hele lieve en gezellige juf, maar was ook heel duidelijk. Juf Nancy is ook wel een voorbeeld voor mij.
Maar ook Meester Marcel vond ik een erg leuke meester. Het was altijd leuk als hij soms de tv de klas in reed we dan ‘Zaai’ keken (en wat de meester ook heel goed na kon doen). Ook waren de dansjes die hij bij de Engelse liedjes maakte erg grappig. De humor die meester Marcel in zijn lessen bracht, neem ik weer mee in mijn eigen lesgeven.

4. Welke online leerkracht volg je graag? 
Ik volg graag Ingrid van Kinderboekenjuf.nl, Inger van Jufinger.nl en Maike van Jufmaike.nl. Daarnaast volg ik ook een hoop leerkrachten op Instagram. Het is erg leuk om een kijkje te hebben in het leven van collega-juffen en -meesters.

5. Wat vind je het leukste aan je werk?
De gesprekken die je met de leerlingen kan voeren. Zeker in de bovenbouw begrijpen de leerlingen veel meer van emoties en kun je hier hele bijzondere gesprekken over voeren. Ook gesprekken over de interesses van leerlingen zijn leuk, hier kan ik ook weer een hoop van leren.
Natuurlijk vind ik ook het lesgeven erg leuk. Het is een uitdaging om nieuwe leerdoelen aan de leerlingen aan te bieden en ervoor te zorgen dat alle leerlingen het denkbeeldige lampje zien branden. Het geeft mij heel veel voldoening om dit bij leerlingen te zien gebeuren.

6. Wat vind je het minst leuke aan je werk? 
Eigenlijk is er niet echt iets wat ik niet leuk vind aan mijn werk. Wat soms lastig is, is dat er weken zijn dat je meerdere middagen achter elkaar vergaderingen en overleg hebt, waardoor je niet je lessen zo kan voor bereiden als je wilt en dan dingen meer gaat afraffelen. Ik denk dat dat voor mij de minder leuke momenten zijn.

7. Wat is je lievelingsvoorleesboek? 
Oei, wat een lastige vraag. Ook weer veel boeken die ik erg graag voorlees. Ik ga er gewoon een aantal noemen:
– Groep 1/2: De mooiste vis van de zee;
– Groep 3/4: Otje;
– Groep 5/6: Matilda;
– Groep 7/8: Meester Jaap (leuk om aan te passen met namen van je eigen leerlingen) en Spijt!

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!