Nationale Voorleesdagen, Nationale Voorleesdagen 2022

De Prentenboek Top 10 2022

Hoera! Sinds afgelopen donderdag mag ik er eindelijk over praten: de Prentenboek Top 10 2022 en het nieuwe Prentenboek van het Jaar.

Wat is de Prentenboek Top 10?

Jaarlijks vinden in januari de Nationale Voorleesdagen plaats. Deze dagen zijn gericht op kinderen van 0 tot 6 jaar en zijn te vergelijken met de Kinderboekenweek voor de kinderen van groep 1 tot en met groep 8.

Waar je tijdens de Kinderboekenweek de zogenoemde thematitels hebt, wordt er voor de Nationale Voorleesdagen de Prentenboek Top 10 samengesteld. Deze wordt samengesteld door een vakkundige jury van personen die in het boekenvak zitten, denk hierbij aan (kinderen)boekwinkel-eigenaren, jeugdbibliothecarissen, recensenten, docenten en ga zo maar door. Ook ik maak sinds 2020 deel uit van deze geweldige jury. Afgelopen januari zijn wij, digitaal, bijeen gekomen en hebben wij de knoop doorgehakt voor welke boeken er in de Top 10 van 2022 staan en welk boek het Prentenboek van het Jaar 2022 wordt.

Prentenboek van het Jaar 2022

Prentenboek Top 10

Het Prentenboek van het Jaar 2022 is dit jaar het boek: ‘Maar eerst ving ik een monster‘ geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer. Van dit prentenboek verschijnt een speciale mini-editie en tijdens de Nationale Voorleesdagen 2022 verkrijgbaar in de (kinder)boekhandel.

Dit prentenboek gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Daarom is het extra toepasselijk dat bekende en niet-bekende Nederlands juist uit dit prentenboek voorlezen bij het Nationale Voorleesontbijt in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken boekhandels. Tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari t/m 5 februari 2022 verschijnt van het Prentenboek van het Jaar een unieke mini-editie. (bron: CPNB)

Commentaar van het jury-comité: Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan’.

Prentenboek Top 10 2022

Prentenboek Top 10

De Prentenboek Top 10 bevat boeken die geschikt zijn voor kinderen van 0 tot ongeveer 6 jaar. Binnen deze Top 10 komen deze leeftijdscategorieën dus aan de orde. Daarnaast is de Top 10 een afwisseling van prentenboeken en kartonboeken, boeken waarin diverse culturen de revue passeren en waarin ruimte is voor poëzie!

De Prentenboek Top 10 bestaat dit jaar naast ‘Maar eerst ving ik een monster‘ uit de volgende negen boeken:

  • De ridder zonder billen‘ geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn
  • Muk‘ geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder
  • Vos gaat een stukje rijden‘ geschreven door Suzanne Strasser, vertaald door Berend Ruttenberg
  • Heertje en Meneertje‘ geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde
  • Het eiland van Olifant‘ geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers
  • Hey baby, kijk!‘ geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton
  • De koffer‘ geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros, vertaald door J.H. Gever
  • Duizend-en-één paarse djelleba’s‘ geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch
  • Daar ben je‘ geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons