Leesbevordering

Thuis leesonderwijs bieden

Het is je de afgelopen dagen niet ontgaan. In heel Nederland en grote delen van Europa zitten kinderen vanwege het Corona-virus noodgedwongen thuis. Scholen maken thuiswerkpakketten klaar voor de leerlingen zodat zij aan de leerstof kunnen blijven werken. Leerkrachten zijn per mail beschikbaar voor vragen van ouders en leerlingen. Maar behalve het werken aan basisvaardigheden als rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen, is het op peil houden van de leesvaardigheid en het leesplezier ook heel belangrijk. In deze blog vind je ideeën en inspiratie hoe je hier thuis vorm aan kan geven.

Waarom is lezen belangrijk?

Laten we eerst eens stilstaan bij het feit waarom lezen zo belangrijk is. Lezen is de basis van onze samenleving. Het lezen van verhalen en gedichten helpt ons om sociaal te functioneren. Door fictie te lezen, kun je je beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest, ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en daardoor ga je weer vaker lezen.

Lees ook: ‘Leesplezier is belangrijker dan leestechniek!

Hierbij maakt het niet uit wat je leest: fictie-boeken, non-fictieboeken, gedichten, stripverhalen, moppenboekjes, prentenboeken, recepten, krantenartikelen. Met alles wat je leest, vergroot je je leesvaardigheid.

Wat kun je thuis bieden aan leesonderwijs?

Voorlezen

Op scholen is het gebruikelijk dat er dagelijks wordt voorgelezen. Maak hier thuis ook tijd voor vrij. Voorlezen is ontzettend gezellig en leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Maak van het voorlezen een gezellig momentje. Met zijn allen op de bank, kopje thee en een koekje erbij en voorlezen maar. Denk er bij het voorlezen van een prentenboek aan ook de plaatjes goed te laten zien. Als kinderen met vragen komen tijdens het voorlezen, ga hier dan op in. Ook kan je als voorlezer zelf nog vragen stellen over het boek, let er hierbij op dat je niet te veel van het verhaal afwijkt

Las een leeskwartiertje in

De titel zegt het al, las een kwartiertje in waarop het hele gezin aan het lezen is. Zien lezen doet lezen. Als ook pappa en mamma aan het lezen zijn, zien kinderen dit voorbeeld en gaan zij ook aan het lezen. Hierbij maakt het niet uit wat er gelezen wordt, als er maar gelezen wordt. Om het lezen nog een beetje leuker te maken, kan je de kinderen ook een lekker plekje laten zoeken/maken in huis. Lekker tussen allemaal knuffels en kussens, op de bank, op bed, in de tuin, onder tafel. Maak het jezelf comfortabel en ga lekker lezen. Je zult merken dat het kwartiertje voorbij vliegt.

Laat de kinderen luisteren naar voorleesverhalen op YouTube

Steeds meer jeugdboekenschrijvers gaan, vanwege het Corona-virus, delen van hun boeken voorlezen en online zetten op YouTube. Hieronder staan de links naar de YouTube-kanalen van de auteurs. Dit overzicht zal ik aanvullen, naarmate er meer auteurs bij komen.

Overige tips

  • Ingrid van Kinderboekenjuf.nl schreef ook een blog vol tips en inspiratie om lezen thuis vorm te geven.
  • De Voorleeshoek is tijdelijk voor iedereen gratis te bekijken, voor leden van de bibliotheek is de Voorleeshoek altijd gratis te bekijken. De Voorleeshoek heeft kinderen van 0 tot 10 jaar als doelgroep.
  • Als je een bibliotheekabonnement hebt, kun je je pas koppelen aan Yoleo.nl. Daar krijg je gratis toegang tot digitale boeken.
  • De online bibliotheek heeft nu gratis extra luisterboeken online gezet. Hiervoor hoef je geen abonnement van de bibliotheek te hebben. Je hoeft enkel de app te downloaden en dan kun je hier gebruik van maken.
  • Bereslim.nl is nu ook tijdelijk gratis beschikbaar. Bereslim draagt graag bij aan het lezen en de taalontwikkeling, daarom heeft het alle digitale prentenboeken in de collectie gratis klaargezet om in deze periode thuis te gebruiken. Hiervoor gebruik je de gebruikersnaam: bereslim100943 en wachtwoord: Bieb2020.