
‘Dit huis moet helemaal van onszelf worden,’ legde Nan uit. Het was zo groot dat ze voor alles een kamer konden maken. Ze hadden een bozebuienkamer (met een heleboel kussens erin), een verkleedkamer (met capes, hoeden en onderscheidingstekens.), een op-potten-en-pannen-slaankamer (spreekt voor zich), een uitvindkamer, een parcours (waar Nan doolhoven aanlegde waar Charlie doorheen kon rollen) en een vuilniskamer (die algauw niet meer te gebruiken was omdat de stank te erg werd)’
– Uit: ‘De Veger ‘
Door anderen te redden, redden we onszelf
Het is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd.
Wanneer Nan tijdens het vegen vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, is ze bang dat ze er nooit meer uit zal komen. Maar dan wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Charlie is lief, onschuldig en nieuwsgierig naar de wereld om hem heen. Er ontstaat een onverwachte, hechte vriendschap. Kunnen zij samen ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd?
Wat vind ik van dit boek?
Pfoe wat was ‘De Veger‘ een dik boek om doorheen te komen. Vaak, bijna altijd, gaat het lezen mij goed af alleen bij dit boek ik heb echt moed moeten verzamelen. Ik denk dat dit lag aan de manier van schrijven. Het heeft dan ook veel moeite gekost om zin te vinden om dit boek uit te lezen en om er een eerlijk oordeel over te kunnen geven.
‘De Veger‘ is een boek met een mooi verhaal, over Nan het meisje dat spannende avonturen beleeft en ook ontdek je waarom er kinderen nodig zijn om de schoorstenen te vegen. Gaat het lukken om de tijd te veranderen zodat de kinderen niet meer de schoorstenen hoeven te vegen? Tijdens dit bijzondere en magische verhaal kom je er ook achter wat er is gebeurd met de Veger.
Uiteindelijk kan ik zeggen dat dit een boek was met een mooi verhaal. Ik vond het persoonlijk moeilijk om door het eerste deel heen te komen, daarna pakte het verhaal mij meer. Een verhaal over vriendschap, dat ook hartverwarmend is. ‘De Veger‘ is een boek voor de groepen 7 en 8. Het is een verhaal dat je samen kan lezen in de klas of dat door de juf en/of meester wordt voorgelezen
Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina.
Lesidee bij De Veger
Bij dit boek heb ik twee verwerkingsopdrachten bedacht.
Bij de eerste opdracht stel je de leerlingen de volgende vraag: Hoe zou jouw huis eruitzien als je zelf mocht kiezen hoe je het huis zou inrichten? Laat de leerlingen hier over hardop nadenken en brainstormen met elkaar. Vervolgens kunnen de leerlingen hun huis tekenen en er een korte (of uitgebreide) uitleg bij schrijven.
Bij de tweede opdracht sta je met de leerlingen stil bij het huis met de honderd schoorstenen. Tijdens deze opdracht laat je de leerlingen het huis met de honderd schoorstenen namaken. Doe dit door de leerlingen het binnen aanzicht van het huis te laten tekenen.
Praktische informatie
Titel: De Veger
Auteur: Jonathan Auxier, vertaald door Esther Ottens
Uitgever: Billy Bones, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99
Het boek ‘De Veger‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Billy Bones, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.